Mateřská škola zase trochu větší

Devět tříletých dětí přišlo v pondělí 10. září 2018 poprvé do mateřské školy. Celková kapacita zařízení se po rekonstrukci zvýšila na 128 dětí. Během uplynulých tří měsíců se podařilo rozšířit nový přízemní pavilon „Bezinka“. Dosavadní prostory po školní družině sloužily jen provizorně pro 16 dětí. Od nového školního roku má školka k dispozici novou plnohodnotnou třídu a k tomu další potřebné novinky.„Chtěli jsme navíc vyřešit dva zásadní problémy montované stavby. V teplejších dnech se celý vnitřní prostor přehříval tak, že se v něm nedalo pohybovat natož uspávat po obědě děti. Kvůli elektrickým přímotopům jsme zase v zimě utráceli zbytečně mnoho za energie,“ popisuje místostarosta Michal Doubrava. Přímotopy nahradilo v celé budově ústřední plynové vytápění. Zároveň dostala školka podél východní stěny nový přístřešek. Ten má chránit v zimě před sněhem padajícím ze střechy a zároveň vytvořit krytý prostor pro pobyt dětí venku i za horšího počasí. Zásadní zlepšení klimatu ve třídách by měly přinést venkovní předokenní žaluzie. Dalším novým opatřením jsou výkonné ventilátory, které by měly přes noc celou budovu ochladit.

„Na nečekaný problém jsme narazili na střeše. Na mnoha místech byla od ptáků porušená vrchní vrstva.  Izolační pěna na těchto místech vytvořila boule a praskala.  Bylo jen otázkou času, kdy do školky bude masivně zatékat. Rozhodli jsme se nakonec opravit celou střechu a v celé ploše položit novou izolaci proti vodě v podobě PVC fólie,“ doplňuje Michal Doubrava s tím, že oprava si vyžádala dalších 220 tisíc korun navíc.

Na základě podnětů ze školky i školní družiny zapojila obec do celého projektu také nové mlhoviště, které se osvědčilo v Areálu zdraví i na zahradě staršího objektu školky. Aby měly děti větší klid na odpočinek, přesune se v rámci stavby také jeden z oblíbených herních prvků blíže k Rondelu. Celkové náklady na rozšíření a rekonstrukci školky se vyšplhají k 6,5 miliónů korun, včetně opravy celé střechy. Obec kvůli této dlouho plánované úpravě podávala žádost o dotaci i v předchozích letech. Bohužel neuspěla. „Letos jsme se pro investici rozhodli i s rizikem, že bychom ji celou museli zaplatit z obecního rozpočtu. Provizorium nebylo možné donekonečna prodlužovat a museli jsme řešit i přehřívání budovy,“ potvrzuje Michal Doubrava. Obec se přesto nevzdává a požádala na začátku srpna o dotaci ze státního rozpočtu. Zda ji dostane bude bohužel jasné až před koncem roku.

Navyšování kapacity mateřské školky dokumentuje rychlý rozvoj obce. V roce 2009 měla školka kapacitu 47 dětí, o rok později díky výstavbě nového pavilonu 72. Pak následovala rekonstrukce a přístavba staré budovy, které zvýšily počet dětí na 98. Po dostavbě Rondelu se pro Mateřskou školu uvolnil prostor využívaný do té doby školní družinou. Drobné provizorní úpravy tak zvýšily kapacitu školky na 119 dětí. Obec se ale zároveň zavázala, že prostor dodatečně upraví pro trvalé užívání. Od nového školního roku tak 128 dětí čeká školka se vším, co předpisy vyžadují. K tomu dostanou ale hlavně tým laskavých učitelek. To je zároveň téma rozhovoru, který najdete na další straně.

Fotogalerie