Vodárny radí, jak napustit bazén a zalévat ohleduplně

Přinášíme informaci Středočeských vodáren, jak se vyhnout nízkému tlaku vody.  
Jarní zalévání zahrad a napouštění bazénů může způsobit nízký tlak vody ve vodovodu a dočasné zakalení pitné vody. A to zejména v případě, kdy se v některých lokalitách do této činnosti pustí lidé současně.
Tato situace by mohla nastat zejména v případech, kdy se najednou začne odebírat velké množství vody. Příkladem může být situace, kdy se lidé vrátí odpoledne z práce domů a začnou zalévat. Problém však není způsoben nedostatkem vody ve zdrojích, ale kapacitními možnostmi místních distribučních sítí. Jednoduše řečeno – jak velké množství vody naráz je schopné potrubí přepravit,“ vysvětluje tisková mluvčí společnosti Středočeské vodárny a.s. Lenka Kozlová.
„Chtěli bychom požádat občany, aby omezili používání pitné vody na zalévání a plnění bazénů v době denní špičky odběru vody. V případě, že nelze pro zálivky využít jiný zdroj, doporučujeme odběratelům zalévání rozložit do delšího časového úseku během celého dne a naopak jej omezit v podvečerních a večerních hodinách. Eliminují se tak možné problémy, které vznikají, pokud se nárazově zvýší odběr pitné vody v jedné lokalitě,“ poradila odběratelům Lenka Kozlová.
V omezené míře je možné využít i služby dovozu vody cisternou. Požadavek je nutné směřovat na mail cisterny@svas.cz, přičemž je třeba vzít v úvahu aktuální zvýšené požadavky na dovoz vody do individuálních akumulací.