Výstava o sv. Ludmile v Líbeznicích

V roce 2021 si Česká republika připomene výročí 1100 let od zavraždění svaté Ludmily na hradišti Tetín. Sv. Ludmila, babička svatého Václava, stála díky manželství s prvním historicky doloženým přemyslovským knížetem Bořivojem u samých počátků zrodu českého státu.
Svatou Ludmilu si budeme připomínat i v Líbeznicích, které jsou součástí území, na kterém Ludmila působila. První akcí roku sv. Ludmily v Líbeznicích je putovní výstava o životě a kultu sv. Ludmily, která vznikla v rámci projektu Svatá Ludmila 1100 let. Výstava je od dnešního dne umístěna v horní části Mírového náměstí. Na 12 panelech je možné si přečíst informace z jejího života a ze života středověkých Čech, nechybí detaily z vraždy na Tetíně a také posmrtný život Ludmily. Výstava je volně přístupná a bude v Líbeznicích umístěna do konce února 2021.
Následovat budou další akce, zapojí se i líbeznická škola a vyvrcholením bude výstavba a slavnostní otevření nové kapličky sv. Ludmily, které vznikne v rámci revitalizace starých Líbeznic v okolí ulic Na Hůrce a U Kola.

 

Fotogalerie