Velké změny v odpadovém hospodářství

Ilustrační obrázek do seznamu nebo pro pouták

Obecní zastupitelstvo rozhodlo na svém listopadovém jednání, že se od nového roku změní dosavadní systém platby za odpad.

Poplatek za každého trvale žijícího občana v obci vystřídá poplatek za popelnici. Každý si bude moci vybrat ze tří velikostí nádob a také ze dvou period svozu odpadu.

Proč byla nutná změna?

V současnosti obec doplácí na odpadové hospodářství více než 1 milion korun ročně. Zároveň velmi obtížně shání prostředky na nezbytné investice – zejména do oprav komunikací.

Současný systém zvýhodňuje ty, kteří se do obce nepřihlásili, před těmi, kteří tu žijí a jejich daně přispívají dalšímu k rozvoje obce. Pokud se v domě nikdo nepřihlásil k bydlišti v obci, přestože se třeba jednalo o pětičlennou domácnost, byla výše poplatku stejně jen 500 Kč ročně za rekreační objekt. Legislativa neumožňovala stanovit jinou výši.  

Dosavadní poplatek také nikoho příliš nemotivovat k většímu třídění odpadu a odpovědnému přístupu k nakládání s odpady. Každý platil stejně, ať třídil, nebo netřídil.

A nejdůležitější důvod ke změně je skutečnost, že v dalších letech dojde k významnému nárůstu nákladů na likvidaci odpadů v souvislosti s drastickým omezením skládkování naplánovaným na rok 2024. Cílem je s novým systémem dosáhnout co největšího množství vytříděného komunálního odpadu a výrazné snížení směsného odpadu. „Pokud by se to nepodařilo, založili bychom tím vážný problém do budoucna. Z roku na rok snížit objem směsného odpadu je prostě nemožné,“ vysvětluje starosta obce Martin Kupka. Podle některých prognóz by přitom v budoucnu mohla stoupnout cena skládkovného až na desetinásobek dnešních cen.

Současná situace

počet obyvatel k 1.1.2016

2602

počet čísel popisných

 

994

počet nádob

 

1037

    

náklady na svoz SKO

 

1 705 346 Kč

náklady na svoz stříděného odpadu

421 944 Kč

náklady na svoz ze SD

 

573 671 Kč

náklady na svoz BIO občané

113 148 Kč

   

2 814 110 Kč

 

příjmy z místního poplatku

 

1 167 500 Kč

příjmy – „odměny za třídění“

360 574 Kč

příjmy - podnikatelé

 

61 658 Kč

příjmy za BIO od občanů

 

113 148 Kč

   

1 702 880 Kč

    

Rozdíl – schodek: - 1.111.229, 50 Kč

 

Názor veřejnosti

V polovině roku obec o problému s odpadem informovala na stránkách Líbeznického zpravodaje i na webu. Proběhlo následně rozsáhlé dotazníkové šetření, které mělo odpovědět také na otázku, jaká z uvažovaných změn odpadového hospodářství by byla nejvhodnější či nejpřijatelnější. Výsledky průzkumu například ukázaly, že více než 60% dotázaných už dnes celou nádobu o objemu 120 l nenaplní. Další významnou odezvou byla zcela menšinová podpora plošně zavedeného čtrnáctidenního intervalu mezi svozy.

 

„Při finálním rozhodování jsme vycházeli samozřejmě i z uvedeného šetření a rozhodli se pro změnu, která nabídne každému možnost volby mezi různou velikostí nádob a zároveň týdenním a čtrnáctidenním intervalem mezi svozy,“ vysvětluje 1. místostarosta obce František Závorka.

 

Podstata nově zaváděného „popelnicového systému“

platí se za nádobu - popelnici, nikoli za občana

• možnost výběru různých velikostí nádob – 80 l, 120 l a 240 l

• možnost výběru periody svozu – týden, 14 dnů

• jasná vazba mezi množstvím vyváženého odpadu a výší poplatku za odpad

 

Výhody a nevýhody popelnicového systému

Mezi nejvýznamnější výhody „popelnicového systému“ patří, že v něm existuje vztah mezi množstvím vyváženého odpadu a výší poplatku. To samo o sobě přinese větší motivaci k třídění odpadu.

Na druhou stranu ale existuje riziko, že bude v obci větší nepořádek a že pytle se směsným odpadem skončí i tam, kam nepatří (například v nádobách na tříděný odpad, na parkovištích, ve škarpách apod.).

„Ptali jsme se také v obcích, kde už s tím mají zkušenost, zda se změna nepodepsala negativně na pořádku v obci a okolí. Podle některých to poznat bylo. Jiní změnu nepocítili a nemuseli vynakládat více peněz za úklid v okolí obce. Uvidíme, jak to bude u nás. Nechci věřit tomu, že by líbezničtí občané svůj odpad „řešili“ vyvážením do okolních příkopů. To by o nás dobrou zprávu nevydalo,“ apeluje místostarosta František Závorka.

 

Dopad do peněženek

Ceny za svoz nádob různé velikosti přinášejí v prvním „náběhovém“ roce největší nejistotu pro obec. Do poslední chvíle nebude jasné, jaký bude skutečný zájem o různé velikosti popelnic a kolik peněz se přesně vybere. „Jsme ale přesvědčení, že obec by toto riziko stejně jednou podstoupit musela. Tak je lépe, aby to bylo dříve než později,“ doplňuje starosta Martin Kupka.  

Výše poplatku pro rok 2017

Vyberte si velikost a interval svozu podle svých potřeb.

Typ nádoby

1 x týdně (52 svozů)

1 x za 14 dnů (26 svozů)

80 l

1900 Kč

900 Kč

120 l

2200 Kč

1400 Kč

240 l

3900 Kč

2500 Kč

 

Aby bylo možné efektivně bránit případným spekulacím či účelovému objednání příliš malé nádoby, přijala obec také závaznou minimální velikost nádoby a četnost svozu v závislosti na počtu členů v domácnosti.

Minimální velikosti nádob a četnosti svozů pro jednotlivé domácnosti dle počtu členů

V tabulce najdete odpověď, co musíte "objednat" a zaplatit nejméně. Toto je minimum, ale volba musí odpovídat skutečným potřebám. 

počet osob

 

vel. nádoby (litry)

četnost vývozu

1

 

80

14

2

 

80

14

3

 

80/120

7/14

4

 

80

7

5

 

80

7

6 a více

 

120

7

 

V případě již zmiňovaných rekreačních objektů (kterých je v obci více než 100) se velikost nádoby a interval mezi svozy váže striktně na počet osob žijících v dané domácnosti – v daném rekreačním objektu. Pro objekty využívané opravdu jen sezónně platí minimální objem 80 l s periodou svozu 14 dní.

Obec také pamatovala na případy lidí, kteří žijí v domácnostech sami a jsou závislí jen na pobírání důchodu či invalidního důchodu. V takových případech bude obec schopna pomoci a na základě žádosti zachovat současnou výši finančního zatížení.

Jak změna proběhne?

Tak jako každý rok bude i v roce 2017 nutné v průběhu ledna zaplatit příslušný poplatek. Letos k tomu ale navíc přibude nezbytné prohlášení poplatníka (čestné prohlášení) se závazným údajem o počtu lidí žijících v dané domácnosti. „Nebude ale třeba zajít fyzicky na úřad. Vše bude možné zvládnout i elektronicky z domova, nebo příslušný dokument poslat poštou a poplatek zaplatit bankovním převodem,“ ujišťuje místostarosta František Závorka.

Nálepky na popelnice se ale tentokrát rozdávat nebudou. Od počátku února pak budou jednotlivé nádoby těsně po svozu v určených ulicích vyměňovat pracovníci obce. Každý čtvrtek až do konce března se tak vystřídají jednotlivých lokalitách. Do doby plánované výměny bude svozová firma vyvážet odpad ze stávajících nádob.

Pro hladký průběh změny, prosím, vyplňte do 22. prosince elektronický formulář, který najdete zde. Jde hlavně o to, zjistit kolik nových nádob bude třeba pořídit. „Moc děkujeme všem, kteří nám s bezproblémovým průběhem změny i tímto způsobem pomůžou,“ uzavírá místostarosta František Závorka. Na stránkách obce www.libeznice.cz budou také všechny podrobné informace a dokumenty ke stažení. Harmonogram výměny popelnic po jednotlivých lokalitách vyjde v prosincovém, lednovém i únorem čísle Líbeznického zpravodaje. Už teď můžete také na obecní úřad zavolat, pokud byste potřebovali další vysvětlení či informace – telefon 283981058.

Soubory ke stažení

Komentáře

"Protože svoz 1x za 14 dní mi hlavně v letních měsících připadá jako dejme tomu nechutný". Neptejte se ale udělejte vlastní zkušenost. Projděte se kolem popelnice v létě když je tak 30°C ve stínu a popelnice je třeba 10 dní po svozu.
Jeden příklad za všechny.
Popelnice většinou stojí na slunci u plotu, je tmavá a maximálně pod stříškou a když se do ní opře slunce, tak uvnitř bude daleko víc °C. A když do ni ještě vyhodíte, napadají mě třeba takové plenky při návštěvě vnoučat po... nebo po..., to je pak žůžo. To se tam potom v popelnici dějí věci. A věcí ne zrovna pěkných, které se do popelnice vyhazují, protože je nelze vytřídit jinam je daleko víc.

Dobry den,
Doufam, ze s touto zmenou obec bude casteji vynaset kontejnery na trideny odpad. Uz ted jsou.tyto kontejnery pretizene tak, ze se plastove odpaky povaluji vedle...
Kdyz mame touto zmenou tridit jeste vic (co vitam !) Tak jenom doufam, ze to.nebude.v obci u kontejneru na trideni vypadat ako na panelakovem sidlisti- lide nechavaji vytrideni odpad u proplnenych kontejneru.
12.12.2016 - vcera to tak totiz vypadalo.
Rozhodne nebudu mit chut.krouzit.autem po obci a hledat jeste z casti volny kontejner.

Vážený pane,

do konce ledna dokončíme dvě nová stání pro kontejnery na tříděný odpad a uvažujeme o dalších místech. Zároveň jednáme o možnosti objednat nárazově mimořádné svozy. V současné době vyvážíme papíry i plasty dvakrát (!) týdně. To je více než obvyklé v porovnání s jinými obcemi.

Pracujeme na tom, aby obec byla na změnu systému dobře připravená. Nárazově ale může docházet k tomu, že kolem kontejnerů bude nepořádek. V období vánočních svátků to bývá problém všude po republice a dokonce i v zahraničí. Nemůžeme dimenzovat počty kontejnerů podle tohoto období. To by obec neutáhla.

S pozdravem

Martin Kupka

Dobrý den,
jsme 3 v domácnosti a máme 120l popelnici. Odpad třídíme. Popelnice bývá i tak skoro plná někdy méně. Zkusíme variantu 120l jednou za 14 dní. Bude možné v průběhu roku toto změnit? Přejít třeba na 80l jednou týdně?
Děkuji
Míša

Dobrý den, s ohledem na to, že půjde pro všechny o nový režim, bude možná změna v pololetí.

S pozdravem

Martin Kupka

Stránky