Usnesení zastupitelstva obce Líbeznice č. 8 ze dne 05.12.2012

 

Zastupitelstvo obce Líbeznice po projednání:

 

95/2012 – 8. ZO

Schvaluje doplnění a úpravu programu jednání zastupitelstva obce a změnu v pořadí projednávání jednotlivých bodů programu. 

 

96/2012 – 8. ZO

            Volí členy návrhové komise Blanku Haškovou a  PhDr. Františka Grunta.

 

97/2012 – 8. ZO

Volí ověřovateli zápisu z jednání zastupitelstva Mgr. Františka Závorku a Michala Doubravu.

 

98/2012 – 8. ZO

Schvaluje zapisovatelkou z  jednání zastupitelstva obce Mgr. Lucii Vörösovou.

 

99/2012 – 8. ZO

  1. Bere na vědomí
  2. informaci o projednání návrhu opatření obecné povahy Změna 3. územního plánu obce Líbeznice
  3. stanovisko 131464/2012/KUSKnadřízeného orgánu územního plánování KÚ Středočeského. kraje – odboru regionálního rozvoje ze dne 5.9.2012, které konstatuje soulad s platnou legislativou.

 

  1. konstatuje

po ověření, že Změna 3. územního plánu obce Líbeznice není v rozporu s politikou územního rozvoje, s územně plánovací dokumentací vydanou krajem a se stanovisky dotčených orgánů

 

  1. vydává

dle § 43 odst. 4 stavebního zákona, § 171 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, § 13 a přílohy č. 7 vyhlášky č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti Změnu 3. územního plánu obce Líbeznice

 

  1. z v e ř e j ň u j e

dle  §10i odst.5 zákona 100/2001Sb. zohlednění podmínek vyplývajících ze stanoviska Krajského úřadu Středočeského kraje k vyhodnocení vlivů na životní prostředí:

Ze stanoviska Krajského úřadu Středočeského kraje, odbor životního prostředí a zemědělství k návrhu zadání ze dne 28.7.2008, vyplynulo, že je třeba zpracovat posouzení vlivů koncepce na životní prostředí ve smyslu zákona č. 100/2001 Sb. Dále ze stanoviska vyplynulo, že lze vyloučit významný vliv změny územního plánu na evropsky významné lokality a ptačí oblasti stanovené příslušnými nařízeními vlády.

Pořizovatel zajistil zpracování dokumentace Vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území. Krajský úřad předložil důvody pro prodloužení stanoviska k vyhodnocení vlivů na životní prostředí do 7.5.2012 a následně vydává dne 18.4.2012 souhlasné stanovisko k vyhodnocení vlivů změny 3.územního plánu obce Líbeznice na životní prostředí s podmínkami

Z celkového posouzení jednotlivých lokalit změny č. 3 ÚPO vyplývá, že budou převažovat mírně pozitivní vlivy a realizace změny umožní sociálně-ekonomický rozvoj daného území. Negativní vlivy se vzhledem k velikosti jednotlivých lokalit nepředpokládají závažné a budou se kompenzovat navrženými opatřeními a respektováním příslušným právních předpisů. Z vyhodnocení vyplývá, že v některých případech může mít navrhovaná změna mírné až negativní vlivy na vybrané složky životního prostředí jako je orná půda, biota, krajinný ráz, fragmentace krajiny, kumulace vlivů na vodu a ovzduší. Naopak pozitivní vlivy lze očekávat zejména na obyvatelstvo a hmotné statky. Mírně negativní vlivy budou převažovat u lokalit Za, Ze a Zb. Předpokládané vlivy budou kompenzovány navrženými opatřeními specifikovanými v kapitole 7 předloženého vyhodnocení SEA.

 

Podmínky krajského úřadu byly v návrhu takto zohledněny:

 

  1. Konkrétní záměry navrhované v lokalitách Za a Ze a uvedené v příloze č. 1 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí je nutno projednat v procesu posuzování vlivů na životní prostředí, tj. EIA.

Je takto uvedeno v kapitole 6. textové části, stanovení podmínek pro využití ploch.

  1. Lokalita Za – dle výsledku vyhodnocení pro navrhovanou plochu zpracovat urbanistickou studii. Zajistit realizaci retenční nádrže pro zachycení a následné využití dešťové vody v rámci řešené plochy. Je doporučeno založit pás vzrostlé zeleně na jihovýchodní a severní straně areálu o šířce min. 8 m.

V kapitole 6. textové části, stanovení podmínek pro využití ploch, je uvedeno:

Na jižní a jihovýchodní  hraně plochy Za bude vymezen a realizován ochranný pás vzrostlé zeleně o šířce min. 8 m. Podlažnost a výška zástavby u plochy Za bude prověřena územní studií. Územní studie prověří optimální prostorové i technické možnosti řešení daného území. Je třeba řešit využití dešťové vody v rámci řešené plochy.

  1. Lokalita Zb – v místě zásahu do biokoridoru zachovat min. šířku LBK 15 m; v místech, kde je již v současnosti LBK užší, plně respektovat jeho šířku a neomezovat jeho funkčnost a prostorové parametry. Využití této lokality koncipovat tak, aby zastavěné a zpevněné plochy byly umístěny nejméně 10 m od hranic biokoridoru. K oplocení využít tzv. živý plot z listnatých druhů dřevin v kombinaci s plotem z pletiva bez použití podezdívky. Zachovat stávající vzrostlou zeleň v jižní části oddělující zemědělsky intenzivně využívanou plochu od navrhované plochy a ponechat ji jako součást lokálního biokoridoru. Dále je doporučeno zvážit realizaci náhradní výsadby a dalších opatření ke zvýšení funkčnosti biokoridoru.

V kapitole 6. textové části, stanovení podmínek pro využití ploch, je uvedeno: Zástavba na ploše Zb musí být navržena tak, aby vzdálenost zástavby ke hraně biokoridoru byla min. 5 m, při dodržení min. šířky biokoridoru 20 m. Pozemky, které sousedí přímo s plochou biokoridoru, budou oploceny pletivem bez podezdívky, event. živým plotem.Zároveň je potřeba zachovat v max. míře vzrostlou zeleň v jižní části i pás vzrostlé zeleně při severní hraně pozemku.

  1. Lokalita Zc – použít původní druhy dřevin, odpovídající daným podmínkám.

V textové části, v podmínkách využití ploch je pro plochu Zc uvedeno: Při řešení této plochy budou v převaze použity původní druhy dřevin, odpovídající místním podmínkám.

  1. Lokalita Ze – zachovat stávající pás zeleně podél pozemku, zajistit výsadbu pásu nové ochranné vzrostlé zeleně především podél východní hranice navrhované lokality, která přímo sousedí s prostorem železniční stanice Měšice. Zajistit realizaci retenční nádrže pro zachycení a následné využití dešťové vody v rámci řešené plochy. V textové části, v podmínkách využití ploch je pro plochu Ze uvedeno:

Při západní hraně pozemku bude vymezen ochranný pás vzrostlé zeleně o šířce 8 m. Je třeba řešit využití dešťové vody v rámci řešené plochy.

 

  1. ukládá starostovi v e   s p o l u p r á c i   s   p o ř i z o v a t e l k o u
  2. ve smyslu ustanovení § 165 stavebního zákona opatřit záznamem o účinnosti všechna paré územního plánu. Jedno paré včetně dokladů o jeho pořízení uložit na Obecním úřadě, dále pak po jednom paré jednotlivě poskytnout příslušnému stavebnímu úřadu, úřadu územního plánování a krajskému úřadu

 

  • zveřejnitzpůsobem umožňujícím dálkový přístup údaje o vydaném územním plánu a o místech, kde je možno do územního plánu a do jeho dokladové části nahlížet a toto oznámit dotčeným orgánům neuvedeným v odst.1 §165 stavebního zákona jednotlivě

 

  • pro účely vyhodnocení územně plánovací činnosti zaslat registrační list nadřízenému orgánu územního plánování