Líbeznice poběží na optice

V souběhu s rekonstrukcí Pražské ulice odstartovalo také rozšíření opticé sítě v celé obci. „Chtěli jsme urychlit rozvoj vysokorychlostního internetu, který už dnes představuje velkou výhodu a nové možnosti pro podnikání, zábavu i vzdělání. Do budoucna bude jeho význam jen posilovat“ říká starosta obce Martin Kupka. Před dvěma lety proto Líbeznice iniciovaly vznik Memoranda pro rozvoj sítí nové generace nad Prahou. Dokument ukotvil rovné a jasné podmínky pro všechny, kteří chtějí v obci položit optická vlákna. K Memorandu se pak přihlásily i další obce. Jeden z důležitých principů memoranda říká, že investor do nové infrastruktury musí i v budoucnu umožnit, aby na jeho síti zajistil připojení k internetu koncovým uživatelů i jiný poskytovatel. Je tak zachována svobodná možnost volby lidem a rovné konkurenční podmínky všem poskytovatelům internetového připojení. 

Letos v létě se v souvislosti s rekonstrukcí Pražské ulice rozběhly rozsáhlejší investice do optické infrastruktury. Své chráničky do země pokládají dokonce hned dvě společnosti T-mobile a Datain. A obě společnosti mají zájem své sítě v obci co nejvíce a co nejrychleji rozšířit. „To není ve světě nic neobvyklého. Při jedněch výkopových prací se do země dostanou chráničky více společností. Lidé tak budou míst ještě větší možnost volby mezi poskytovateli rychlého internetu,“ vysvětluje Martin Kupka.

Obec práci žádného investora neupřednostňuje. Všichni mají stejné podmínky. Přečíst si je můžete zde.

V současné době zástupci společností oslovují jednotlivé domácnosti a žádají je o souhlas s vybudováním přípojky. Potvrzením tohoto dokumentu se ještě nikdo nezavazuje platit v budoucnu internetové připojení jednomu či druhému vlastníkovi sítě. Platí, že uživatel má a bude mít právo volby. Souhlas s vybudováním přípojky je ale důležitá podmínka, aby mohla být síť dovedena až do samotné domácnosti. Je to jen souhlas s vybudováním přípojky, nikoli smlouva o poskytování připojení spojené s úhradou. „Samozřejmě je možné se už teď ptát obou investorů do optické infrastruktury, jaké podmínky připojení budou v budoucnu nabízet a kdy na to vlastně dojde,“ doplňuje Martin Kupka

Obec logicky nemůže převzít odpovědnost za správu sítí ani za jednání zástupců investorů s občany. „Nastavili jsme ale jasná pravidla hry a zároveň tímto přístupem motivujeme firmy, aby se v Líbeznicích optika rozšířila co nejrychleji. Zdá se, že to konečně nese ovoce,“ dodává Martin Kupka s tím, že rychlé připojení by domácnosti mohly mít už v příštích dvou letech.

Soubory ke stažení