Nová škola se pěkně zakulacuje

Stavba školy vstoupila do roku 2019

Do nového roku vstoupila stavba nového objektu líbeznické školy v mírném předstihu oproti plánovému objemu prací. Je kompletně hotová samotná konstrukční část stavby včetně stropní desky. Na většině její plochy se podařilo dokončit jak hydroizolazi, tak pokročit s tepelnou izolací. Hrubá stavba je téměř u konce.„I když zakulacení a zvláště po Vánocích mnozí z nás nevítají s radostí, u stavby nové školní budovy je to právě naopak. Krásně se nám zakulatila, radost pohledět,“ říká s úsměvem k postupu prací na novém objektu školy Ludmila Červínová. Ta má spolu se starostou obce a místostarostou Michalem Doubravou odpovědnost za to, že obec jako investor celou stavbu zvládne.

„Je pravda, že stavební firmy milují stavby přísně pravoúhlé, v případě nového pavilonu školy si zhotovitel stavby společnost Metrostav těch pravých úhlů moc neužije. Návrh mladého architekta Davida Grulicha a jeho spolupracovníků, kterým zvítězil v architektonické soutěži, při pohledu zvenku zcela postrádá jakékoliv ostré rohy. Kruhová stavba je zasazeno do svahu pod školou, ze kterého vykukuje jako desetikoruna ze zámku nákupního košíku,“ popisuje Ludmila Červínová poeticky samotnou stavbu.

Podzimní teplé počasí stavbě přálo. Díky tomu a pečlivé koordinaci stavby se podařilo naplnit zásadní uzlový bod výstavby nové školy. Dostat stavbu do zimy pod střechu. „Všichni se snaží hnát práce rozumně dopředu. Ještě před svátky se pod hotovým stropem proháněly malé bagry, aby dokončily rozvod kanalizace. To je trochu neobvyklý postup, ale dává jistotu, že se zemní práce nepromění v bahenní koupele a že se podaří pláň pro podkladové betony nezávislé na počasí také dobře připravit na betonové vrstvy,“ vysvětluje Michal Doubrava.

V prvních pěti měsících se podařilo založit stavbu na 104 zemních pilotách. Na nich následně vyrostly nadzemní pilíře a celá stropní deska. V další fázi se stavaři pustili do kompletního rozvodu kanalizace, pak přišel na řadu podkladový beton a základní podlahová vrstva z drátkobetonu. Na střeše mezitím izolatéři provedli základní ochranu proti vodě a větší část střechy stihli zateplit. Těsně před vánočními svátky přistála na střeše nového rondelu více než stovka světlíkových oken a otvory v čerstvě vyzděné obvodové stěně vyplnila protáhlá okna. „Hrubá stavba je tedy téměř za námi. Z obecních prostředků jsme zaplatili za projekt i stavební práce v loňském roce na 9 milión korun. Ze státního rozpočtu jsme pak čerpali celkem 80 miliónů korun. V letošním a příštím roce zbývá proinvestovat 160 miliónů korun. Sledujeme samozřejmě také, aby se oproti plánům cena kvůli vícepracím nezvyšovala a udrželi jsme plánovaný rozpočet celé akce. Všichni pracujeme na tom, aby se tu opravdu už od 1. září mohlo učit,“ dodává starosta Martin Kupka.

Hned s prvními lednovými dny se rozběhly práce na sádrokartonových příčkách. „Začaly se pomalu ukazovat vnější i vnitřní proporce stavby. Věřím, že se nakonec naplní základní myšlenka architektů, aby celý objekt nenápadně zapadl do krajiny, i to, aby jej v budoucnu bylo možné díky snadné úpravě příček uzpůsobit jiným účelům. Celková výměra vnitřních ploch je opravdu velkorysá. Zvenčí to tak ale vůbec nevypadá,“ říká s jistým uspokojením Michal Doubrava.

Spolu s novým rokem se navíc nerozběhly jen stavební práce, ale škola začala intenzivně shánět další učitele. Spustila inzerci v odborném tisku, v regionálních periodikách i na sociálních sítích. „Jasné je, že samotná budova představuje jen základní předpoklady, aby se děti měly kde učit. Stejně náročný nebo možná ještě náročnější úkol je získat pro školu kvalitní učitele. Ti samozřejmě představují největší hodnotu pro vzdělávání dětí,“ shrnuje starosta obce a dodává. „Obracíme se i na čtenáře Zpravodaje, aby dali vědět svým známým v řadách pedagogů, že pro školu hledáme nové dobré učitele.“   

Fotogalerie