Začal advent s novým betlémem

Odhalení nového betléma 2018

Adventní Líbeznice zdobí od neděle 2. prosince 2018 nový betlém. Jeho netradiční pojetí jako sousoší svaté rodiny vytvořil líbeznický výtvarník Miro Jakubčík. Program první adventní neděle zahrnoval jako každý rok trhy, společné zpívání koled s dětským sborem ZUŠ Líbeznice, rozsvícení stromu a adventní koncert. Stovky lidí neodradil od cesty k betlému a vánočnímu stromu ani vytrvalý déšť.Už samotné adventní trhy letos pro děti zpestřil živý betlém. K vidění byl i velbloud, který místo horka na pouště stejně trpělivě snášel vytrvalý adventní déšť. Stejně jako loni prodávaly děti z líbeznické školy na trzích své výrobky a výtěžek putoval na dobročinné účely. „Tentokrát se děti rozhodly přispět na Ježíškova vnoučata. Těší mě, že si děti o adventu samy uvědomují, že se nemusíme dívat pořád jen sami na sebe, ale že můžeme pomáhat druhým,“ říká patronka a iniciátorka dobročinné aktivity Libuše Kapalová.

Početně unikátní sestavu zažilo společné zpívání koled na závěr adventních trhů. Celý stan nejdříve zaplnili malí i větší členové pěveckého sboru základní umělecké školy. Navíc sestavu doplnilo kvarteto hráčů na smyčcové nástroje Líbeznického komorního orchestru. Přidali se pak i členové sboru Kalokagathia, který vystupoval na samotném adventním koncertu. Bylo jasné, že pod provazci soustavného deště některé tóny trochu zanikaly a těžko zvládala vrtochy počasí i zvuková technika. Rozhodně ale zpívaní nechybělo muzikantské nadšení a potřebné adventní rozechvění.

Pak následovalo rozsvícení stromu a především velká adventní premiéra – odhalení nového betléma, který pro Líbeznice vytvořil místní výtvarník Miro Jakubčík. Sám své nové dílo před samotným odhalením komentoval: „Nechtěl jsem dělat obvyklý betlém s jesličkami a zvířátky. Je to prostá věc zaměřená na samotnou podstatu vánočního příběhu. Vedení obce se na mně s tímto zadáním obrátilo už před několika lety. Jsem moc rád, že se to podařilo letos dotáhnout do konce.“

Odezvy na nový betlém jsou bez výjimky příznivé. Jen na obecním facebooku se sešly tyto názory:

"Je nádherný. Vzbuzuje krásné pocity. Opět nový krásný objekt v Líbeznicích." Zdenka Kapalová

"Líbí se mi moc. Hodně toho socha vystihuje. Doufám, že nebude terčem vandalů." Kristina Kopřivová

"Je krásný, ale ještě větší radost mám z toho, že ho vytvořil místní výtvarník." Irena Žďárová

"Je to unikátní a krásné dílo. Moc se to povedlo a u kostela to pěkně vyniká." Zdenka Vávrová

"Je nádherný. Snad bude stát za chvíli na sněhu a ne jen na blátě. To by mu slušelo ještě víc." Terez Ka

NA sítích se objevila také otázka z čeho je vlastně betlém vytvořený. „Je to tak trochu můj vynález. Můžeme tomu říkat syntetický pískovec. Je to křemen smíchaný s polyesterem. Pro sichr to má ještě uvnitř laminátové jádro. Díky této technice celá socha neváží třeba dvě tuny, ale zhruba čtvrtinu,“ říká autor Miro Jakubčík.

Závěr první adventní neděle patřil koncertu v kostele sv. Martina. Dramaturgie zahrnovala jako barokní skladby tak novodobé vánoční písně. Všichni posluchači ocenili pestrý program i po stránce samotného obsazení. Střídal se Líbeznický komorní orchestr pod vedením Petra Smékala s pěveckým sborem Kalokagathia a sólisty, které přizvala hlavní organizátorka koncertu, místní varhanice Lucie Stollová. Vedle nadšených amatérů se představilo i několik profesionálních hudebníků. Výsledkem byl pro všechny krásný hudební zážitek a kouzelný začátek adventního času.

Fotogalerie