POZOR! Změna křižovatky u Katranu

Ilustrační obrázek do seznamu nebo pro pouták

Na křižovatce u Katranu dávají od středy 25. dubna řidiči přednost jinak. Přibyla značka "Stop! Dej přednost v jízdě!" pro ty, kteří jedou od Divadla kouzel.

Hlavní ulice vede od Zdibské do Mělnické směrem k zahradnictví. Komunikace procházející dolů přes náměstí je nově vedlejší.

"Změna přednosti a radikální zúžení křižovatky u Katranu je první z dopravních opatření, které mají dopravu u v obci zklidnit. Návrh na úpravu křižovatky přinesly před rokem architekti. Finální podoba vyšla od dopravních inženýrů a připomínkovali ji další dopravní odborníci. Je ale jasné, že si všichni řidiči budou na novou křižovatku chvíli zvykat," říká starosta obce Martin Kupka. 

Pro autobusy a nákladní automobily vznikly na hranicích vozovky nájezdová pole z žulové dlažby. Křižovatkou by tak mělo být bezpečné projet, přitom by ale mělo dojít k přirozenému zpomalení průjezdu. Podle zkušeností z jiných obcí a měst vede často jen výrazné zúžení komunikace ke zklidnění a odvedení části dopravy jinam.

"Jde o první krok plánovaných dopravních opatření. Následovat by měly dva zvýšené přechody pro chodce v Mělnické ulici a úprava křižovatky u kapličky. Budeme samozřejmě postupně vyhodnocovat dopad těchto opatření, zda jsou na jedné straně efektivní a na druhé, zda nezpůsobují jiné kopmlikace lidem v samotných Líbeznicích," doplňuje starosta obce. 

Fotogalerie

Komentáře

No no no no no! Nikdo tu neremcá proti hrabání se ze středověku, jak píšete. Jde jen o to, udělat věci nejlépe jak to jde. A toto řešení se normálně myslícím nelíbí. Uzounká silnice jak ve středověku to dokresluje. Takže jak je to s tím hrabáním...? :-) Mimochodem, když řidič mine křižovatku se Zdibskou, jede dále na Mělník, tak kousek pod křižovatkou je ten obrubník velmi ale velmi nešťastně vytrčen do silnice. Tam bude bouraček... :-( Zpět k věci. Už vidím lidi ze začátku Zdibské jak si to frčí na obchvat, namíří si to na Mělník, a najedou zbytečně o více než kilometr. Jo, jednou to jde, ale pokaždé...? A komentovat ten ostrůvek přímo před Katranem snad ani nevím jak. Ten vymyslel opravdový myslitel. Lidi jezdit auty musí. Proč se jim to až takto znechucuje? Veškeré úpravy chápu, ale tohle je opravdu moc :-( Taktéž držím palce, ale chtělo by to méně spěchat a více přemýšlet.

Jen by mě zajímalo, jakou zkušenost mají ostatní řidiči se současným řešením křižovatky - několikrát denně musíme projet po nyní hlavní komunikaci Zdibská - Mělnická směr zahradnictví a nazpět. Při průjezdu od Zdibské to vcelku jde, ale směrem opačným se nám pouze párkrát podařilo projet plynule, jinak co jízda (naposledy před 10 minutami) tak brzda, věci napadané pod sedačkou a o centimetry mě bez zastavení míjí auto jedoucí od Divadla kouzel, a to i přesto, že už od Hovorčovické máme blinkr doleva, aby viděli, že zatáčíme (po hlavní)
. Několik řidičů, kteří nám nedali přednost si ještě ťukalo na čelo. Zatím se nic nestalo nejspíš proto, že díky maximálnímu zúžení a spoustě značek plus pracím na vozovce všichni jezdí krokem a zastaví pár centimetrů od sebe. Jen nevím jak se v případě takového zúžení komunikace bude řešit dopravní nehoda v této křižovatce a následný průjezd vozů IZS. Ale chápu že jinak asi dopravu z centra obce odvést nelze.

Dobrý den pane starosto, moc nechápu proč stále posíláte strážníky měřit jen rychlost, strážník může přeci usměrňovat provoz i v případech rekonstrukce komunikací.

Vážený pane Chaloupko,

měření rychlosti jsme v návaznosti na dopravní situaci v obci v posledních dnech omezili. Strážníci byli k dispozici pro zásah v případě, že by se doprava ještě více komplikovala. Plně budou do usměrňování provozu zapojení od poloviny nadcházejícího týdne. Stavební firma začne frézovat vozovku v celé křižovatce u Katranu až po Divadlo kouzel. Následně bude pokládat nový živičný povrch. Vše bude probíhat za provozu, což pochopitelně vyvolá dopravní komplikace a velmi pravděpodobně i zácpy. Musíme to ale přežít.

Martin Kupka

Hezké to zatim moc není ale snad pozdeji jinak celkove řešení mi vubec neprijde ze by ho delali odbornici. A co se stane při nehodě kde na zbytečně stopce do sebe tuknou dve auta ktera se nebudou dat obejít tak dobrava zkolabuje. :-( hlavne ze bude na náměstí fontanka.

O fontánku opravdu nejde :-) Jde o zklidnění obce. Jde o to, aby Líbeznicemi projíždělo méně aut. Snažíme se najít to nejrozumnější řešení. Že by ta předchozí křižovatka byla bezpečnější jsem si nějak nevšiml. K haváriím tam docházelo pravidelně a některé byly i dost nebezpečné kvůli vysoké rychlosti automobilů směřujících od dálnice do centra. Nebezpečné byly i všechny přechody pro chodce v okolí. Budu samozřejmě sledovat, jak se bude vyvíjet pohyb na křižovatce. Dělat závěry po prvních třed dnech smysl nemá. V závěru příštího týdne by se měl v celé křižovatce vyfrézovat starý živičný povrch a položit nový. Na konci týdne (do neděle 6. května) by se podle dostupných informací měly také dokončit všechny úpravy na silnici I/9 až po kruhovou křižovatku. Teprve potom bude na místě hodnotit, jak křižovatka funguje a jaký má skutečný vliv na dopravní ruch v obci.

Martin Kupka

Souhlasím s tím, že zejména ráno je na křižovatce pěkná mela. Dlouho jsme s dopravními odborníky hledali řešení, jak omezit počet projíždějících automobilů a udělat střed obce bezpečnější a zároveň na pohled hezčí. Dávám několik argumentů k Vašemu uvážení:
1) Při současné podobě nájezdu na dálnici ve Zdibech není možné omezit dopravu v obci jinak, než vynuceným zpomalením průjezdu. Jinými slovy: dokud bude cesta přes Líbeznice jednodušší než po obchvatu, nepodaří se průjezd zmírnit na rozumnou míru.
2) Zúžení komunikací má psychologický vliv na řidiče. Chovají se opatrněji a také jedou pomaleji.
3) Výrazně bezpečnější je přechod pro chodce u Katranu.
4) Pro autobusy a kamiony jsou připraveny nájezdové plochy z dlažby, které umožní pohodlné vytočení. Mimochodem, v případě jízdy ze Zdibské do Mělnické směrem k zahradnictví byl průjezd kamionů s návěsem dosud mnohem rizikovější a svízelnějsí.
5) Autobusy se samozřejmě vedle sebe vejdou. To byl od začátku automatický požadavek obce.
6) Reálně je počet aut projíždějích křižovatkou od Zdibské k Divadlu kouzel nepoměrně nížší. Pro cestu do Mělníka či Neratovic není nutné z obchvatu sjíždět.

S pozdravem
Martin Kupka

je to mozna hezky na pohled ale tot vse rano je tam kuli tomu zacpa pride mi to zbytecne

je to pekne debilni akorat je to tam teka ucpany jedimy je ze to vypada hezky

Ano, je to tam teď moc "fajne". Obzvláště luxusní situace vznikají, když chtějí auta přijíždějící Zdibskou, odbočit směrem na Mělník. Nemají šanci, protože dávají zprava přednost autům přijíždějícím od Prahy. Následně se ucpe celá Mělnická až bůhví kam. Silnice je tam teď OPRAVDU úzká. Jak se tam minou autobusy to nevím to nevím to nevím :-(

Stránky